Gå til indhold

Hvad er dyspraksi?

Af den

Dyspraksi skyldes en fejlfunktion, svaghed eller umodenhed i hjernens udvikling. Dyspraksi forhindrer beskeder fra hjernen i automatisk at udføre motoriske handlinger i praksis. Barnet bliver dermed forsinket i sin udvikling.

Dyspraksi kan komme til udtryk på mange forskellige måder, hvorfor symptomerne kan være mange og forskellige fra barn til barn, men med det til fælles, at de alle hænger sammen med vanskeligheder ved at modtage, planlægge, koordinere og udføre bevægelser og/eller modtage sanseindtryk. Det kommer f.eks. til udtryk i talevanskeligheder eller ekstrem klodsethed.

Dyspraksi er ikke en sygdom, som kan helbredes eller ”går over med tiden”, men et handicap, som man ved den rette træning og behandling kan afhjælpe og derved lære at leve med. Ofte bliver dyspraksi kaldt det skjulte handicap. Når et barn vil udføre en handling eller tale, sker det i en række komplekse samspil mellem sanserne, hjernen og musklerne. Hjernen modtager, integrerer og fordeler informationer fra sanserne og planlægger udførelsen og rækkefølgen af den tænkte handling.

Du kan læse mere i pjecen fra Dyspraksi Foreningen.

Website: www.dyspraksi.dk

Download: Pjece (pdf)